Márton nap :: Hotel Silvanus Visegrád -

Garantáltan a legjobb ár!

Márton nap, amikor libát libára halmozunk

Asztalfoglalás

A Márton-nap közeledtével a magyar emberek zöme már a rá váró gasztronómiai élményekre hangolja a gyomrát, hiszen ez az ünnep szorosan összefonódik a legkülönfélébb, libából készült finomságok élvezetével. Ez így is van rendjén, hiszen a Márton-napi népszokások egyik legfontosabbika az úgynevezett „libator”. 

 

Azt azonban kevesen tudják, hogy Szent Márton a mai Magyarország területén, Szombathelyen született, 316-ban. Akkoriban ugyan országunk még Pannónia provinciaként a Római Birodalomhoz tartozott és Szombathely neve is Savaria volt, de ettől még a magunkénak érezhetjük Szent Mártont. Aki pedig arra kíváncsi, hogy miként kapcsolódik a szent életéhez a liba, annak elmondjuk, hogy mit tartanak erről a sok-sok évszázados legendák.


Silvanus Hotel Visegrád - Márton nap

Márton állítólag tizenkét évesen vette fel a keresztény vallást, majd apja parancsára katonáskodásra adta a fejét. Rájött azonban, hogy „Krisztus katonájaként nem szabad harcolnia”. Végül a mai Franciaország területére vetődött, ahol is 371-ben Tours püspökévé választották. A puritán, szinte szent-ferenci nézeteket valló Márton azonban nem akarta elfogadni ezt a magas tisztséget, és egy libaólban próbált elrejtőzni. Ám a libák hangos gágogása hamar elárulta őt, és rátaláltak. Ha mindez valóban így történt, akkor a libatorra azt is mondhatnánk, hogy az nem más, mint Szent Márton bosszúja az őt eláruló libákon.

Ennyit hát a múltról, de most foglalkozzunk inkább a jelennel és azzal a pazar Márton-napi ételsorral, amit a Hotel Silvanus Panoráma éttermének chefje állított össze Kedves Vendégeink számára. 

 

A libatepertő-krémtől a libalevesen át a sült libamájig, a ropogós libacombig, vagy éppen a mézes, almás libasültig, számtalan finomságot kóstolhat végig, aki ellátogat hozzánk. A desszert pedig a speciális Márton-napi sütemény, és persze stílszerűen az elmaradhatatlan lúdláb szelet lesz. 

 

Ünnepelje nálunk Márton napot, kóstolja meg liba-specialitásainkat és mi garantáljuk, hogy feledhetetlen gasztronómiai élményekkel fog hazatérni.