A hely, ami orvosnak és betegnek egyaránt jót tesz

A visegrádi Hotel Silvanus****-ban sokféle ember megfordul, hiszen nemcsak pihenni érkeznek ide a látogatók, hanem gyakran különféle konferenciáknak is otthont ad a Ház. Magyarország egyik leghíresebb gyógyítója mindkét okból gyakori vendég itt. Dr. Hangody László traumatológus, ortopéd sebész főorvossal beszélgettünk.

Hangody doktor számára a pihenés ritka kincs, hiszen világhírű orvosként rendszeresen utazik konferenciákra, továbbképzéseket tart, és természetesen gyógyítja a hozzá forduló betegeket is. Néha még a szabadsága alatt is levelekre válaszol.

– Az igazság az, hogy a meghosszabbított hétvégék jelentik számomra a pihenést. Igen sokat utazom különböző szakmai rendezvényekre, ez pedig bizony elviszi az időmet. Ahogy a külföldi, úgy a magyar úticéljaimat is főként ezek a rendezvények szabják meg.– meséli a doktor úr, akinek szívében a Hotel Silvanus**** különleges helyet foglal el.– A Silvanus az a kivétel, ahová akkor is eljövök, ha nincs kongresszus. Közel van Budapesthez és családilag is kötődünk hozzá. Édesanyám évente kétszer egy hetet tölt a szállodában, de a gyermekeim és én is többször pihenünk itt minden évben. A szabadnapjaimon sem tudok teljesen kikapcsolódni, időről időre megnézem az email-jeimet, némelyiket meg is válaszolom, de mégis itt tudok a legjobban pihenni. A családom a víz szerelmese, ha itt vagyunk, rengeteget fürdünk, de gyakran kirándulunk is a környéken. Ha pedig kongresszuson veszek itt részt, nagy örömmel kötöm össze a kellemest a hasznossal. – árulta el mosolyogva a főorvos úr.

Műtét után a legjobb terápia

A nagyhírű térdspecialistának emberek ezrei köszönhetik világszerte azt, hogy ismét fájdalom nélkül tudnak járni. Hangody doktor ugyanis korábban kidolgozott egy porcfelszínképző eljárást, az úgynevezett autológ osteochondralis mozaikplasztikát, mely világszerte a mozgást fájdalmas tortúrává változtató térdproblémák egyik leghatásosabb gyógymódjává vált. A teljes gyógyuláshoz azonban nem elég maga a műtét, a legjobb eredmény eléréséhez fontos a hatékony, de kíméletes mozgatás is. -Ha valaki térdműtéten esik át, a varratszedés utáni regenerációhoz is ideális hely a Hotel Silvanus****, hiszen az alsó végtagi műtétek után a víz alatti torna egyenesen ajánlott a gyors gyógyulás érdekében. Itt mindhárom medence megfelelő hőfokú a kímélő mozgatáshoz, nem beszélve a remekül berendezett konditeremről.A környezetet is mintha csak úgy álmodták volna meg, hogy az ember visszanyerje az egészségét, erejét, energiáját, hiszen a friss, kristálytiszta erdei levegőn, vízszintes terepen tett könnyű séta szintén a műtött láb regenerációját szolgálja. – tudtuk meg Dr. Hangody László ortopéd sebész főorvostól.

1976-ban érettségizett, majd felvették a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, ahol 1982-ben szerzett diplomát. Ezt követően az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztályán kezdett el dolgozni először segédorvosként, majd a ranglétrát végigjárva szak- és alorvosként, adjunktusként, végül főorvosként. Időközben 1986-ban ortopéd, 1988-ban pedig traumatológiai szakorvosi vizsgát tett. 2002-ben az osztály vezetésével bízták meg. Kórházi munkái mellett 2003-tól habilitációját követően) a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának egyetemi magántanárává, 2010-ben a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszékének tanszékvezető egyetemi docensévé, majd egyetemi tanárává nevezték ki. Mivel a tanszék egyik telephelye a Péterfy Sándor utcai Kórház baleseti központjában található, így a központ szakmai igazgatójává is vált. Több külföldi (például USA, Belgium, Nagy-Britannia) egészségügyi gazdasági társaságnál konzultáns sebész.

1994-ben védte meg az orvostudomány kandidátusi, 2000-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Klinikai Műtéti Tudományos Bizottságának lett tagja. 2013-ban az Akadémia levelező tagjává választották. Akadémiai tevékenységén túl a Magyar Ortopéd Társaság (1997-ben), a Magyar Traumatológus Társaság (1999-ben) és a Magyar Artroszkópos Társaság (1996-ban) vezetőségi tagjává választották. A Magyar Ortopéd Társaságnak 2003 és 2005 között, a Magyar Artroszkópos Társaságnak 2010-ben elnöke volt. 2009 és 2011 között az Ortopéd Szakmai Kollégiumot is vezette. Számos tudományos szakfolyóirat szerkesztő-bizottságába is bekerült: Endoszkópia és minimal invazív terápia, The Knee, 'Arthoroscopy and Joint Surgery, Magyar Traumatológia Ortopédia, The Scientific World Journal. Több mint tíz szabadalma van. Publikációit magyar, angol és német nyelven adja közre.

Forrás: Wikipedia