Szarvasgomba :: Hotel Silvanus Visegrád -

Szarvasgomba

Nálunk izgalmas szórakozás és különleges csemege egyben.

A konyha fekete gyémántjának is nevezett szarvasgomba íze rendkívül intenzív. Reszelve a tészta-, burgonya- és tojásételeket különleges gasztronómiai élménnyé teszi, de a szakácsművészet ezen ékköve nagyon jól passzol a halakhoz és a baromfihoz is. Szintén klasszikusnak számít ma már a szarvasgomba-szósz, amihez olívaolajat, fokhagymát, sót és borsot adnak. 

A föld alatt élő gombák bolygónk minden részén megtalálhatók. A botanikusok a mediterrán területektől a Lappföldig tartanak számon föld alatti gomba-élőhelyeket. 

A szarvasgombák a gazdanövénnyel szimbiózisban élő, föld alatti gombák, melyek közös életük során egymás fejlődését támogatják. Szabálytalan alakú gumószerű termőtestüket a föld felszíne alatt 5-10 centiméter mélyen képzik. Ez a világ legértékesebb gombatermése, elsősorban fűszerként használják. 

A manapság ismert mintegy ötszáz, föld alatt élő gombafajból kétszáztizennyolc Európában él. Afrika, Ausztrália, Dél-Amerika és Ázsia területén pedig még további új fajokra bukkanhatnak. Elsősorban ott található, ahol a terület erdős-ligetes. Mivel elterjedésük bizonyos hő- és nedvességviszonyokhoz kötődik, legtöbb fajuk a meleg, nedves éghajlatú vidékeken található, ezért alakult ki nagy kultuszuk Olaszországban és Dél-Franciaországban.

Hotel Silvanus Visegrád - Szarvasgomba

A vadon élő szarvasgombák Magyarországon is igen elterjedtek. Keresésükhöz korábban sertéseket használtak, de azok nehéz kezelhetősége miatt ma már leginkább képzett kutyák szagolják ki a szarvasgombát a föld alatt. A valódi szarvasgombák azokban az idős tölgyesekben és bükkösökben érzik a legjobban magukat, amelyekben a fák egymástól nyolc-tíz méterre állnak, nincs lágyszárú aljnövényzet (legfeljebb cserjeszint), a talaj humuszban és mészben gazdag, laza, homokos vagy köves szerkezetű. 

Szarvasgomba-vadászat a Pilisben

A szarvasgomba-vadászat során a résztvevők – egészséges, de nem nehéz túra során – a pilisi erdőben, képzett szakember és vizsgázott vadászkutyák segítségével találják fel a valódi, vadon élő szarvasgombát, melyet begyűjtenek és behoznak a szállodába. Séfünk ennek felhasználásával, a résztvevők számára  készíti el a négyfogásos, különleges szarvasgomba-ebédet. 

Kérjük, jelentkezési szándékát foglalásakor munkatársainknak jelezze! 

Hotel Silvanus Visegrád - Szarvasgomba