Új játszóterünk van :: Hotel Silvanus Visegrád -

Új játszóterünk van: a tudatos környezetvédelem és az összefogás sikere

Az ország első zöld szállodája, a Hotel Silvanus neve alapítása óta egybeforrt a természeti környezet tiszteletével, szeretetével és a csodás dunakanyari tájjal. A Visegrádot körülölelő, zöldellő erdőkben, Mátyás Fellegvára tőszomszédságában megbúvó hotelt még 1971-ben építették a Vadászati Világkiállítás megrendezésének alkalmából. Itt minden a magyar táj európai szinten is jegyzett szépségéről szól. Ez a szépség azonban nem lesz örök, ha nem vigyázunk rá szívből.


Szállodánk személyzete – a hosszú évek alatt vendégeinktől kapott visszajelzések szerint –képzettségéről, tisztelettudó, udvarias, de barátságos stílusáról ismert. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy a kollektíva fiatal tagjai is komolyan veszik a természeti értékek védelmét és a zöld környezet iránti felelősséget.

Ennek fantasztikus megnyilvánulása volt fiataljainknak az Európai Szolidaritási Testület pályázatán való részvétele, melyet partnereinkkel, a Játszótér Közhasznú Alapítvánnyal és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen valósítottak meg 2020 májusa és 2021 májusa között. A projekt célja a természeti értékek ápolása mellett a családjukkal hozzánk látogató gyermekek tudatos környezetvédelemre való nevelése volt.

Mivel közös tapasztalatunk, hogy az emberek egy része sajnos egyre passzívabb lakókörnyezete állapotával és a meglévő értékek sorsával kapcsolatban, kiemelten fontos a környezetvédelmi érték- és hagyományőrzés gondolatának terjesztése, jelentőségének hangsúlyozása a fiatal generáció tagjainak körében.

Bár a zöld gondolat az elmúlt pár évtizedben már igenis terjedőben van, még mindig sokszor lehet a hanyag viselkedés olyan nyomaival találkozni, mint a környezet rongálása, az eldobott szemét vagy épp az autó ablakán kihajított csikk. Fontos tehát mindenkiben tudatosítani, hogy mindannyian  tehetünk a környezetvédelem ügyéért – sőt, tenni csak úgy lehet érte, ha ebben mindenki részt vesz. Fel kell számolni az emberek érdektelenségét.

Szállodánknak a Covid-19 miatti, kényszerű üzemszünete kevés pozitív következményeinek egyike, hogy ifjú önkénteseinknek több idejük jutott a pályázat előkészítésére Kárász István koordinátor vezetésével. Ezt követte a terület megtisztítása a korábbi, elhasználódott játékelemektől és a szeméttől, valamint – a főerdész engedélyének megszerzése után – az elhalt, balesetveszélyes fák szakszerű kivágása és elszállítása. A további, szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelező kiválasztása után pedig megkezdődhetett az új játszótér építése: az alapok kiásása, az új elemek telepítése, a homok behordása, egyes eszközök további felülvizsgálata és engedélyeztetése, kerítésfestés, rendszeres szemétszedési akciók és megannyi egyéb feladat.

Ezen felül a szervezés is számos nehézségbe ütközött, mint például a megfelelő forráselosztás, a hirdetési platformok feltérképezése és a megfelelő időben történő hirdetés, a jó csoportdinamika megteremtése, a tematika felállítása stb. Ezen feladatok elvégzésében a szálloda teljes személyzete és vezetése is támogatta a fiatal önkénteseket és a Játszótér Közhasznú Alapítványt.

A hotel újranyitása után, 2021 májusában fiatal önkénteseink végre megkezdhették a gyermekcsoportok szervezését. A járvány ideje alatt megszületett a Silvanus első mesekönyve, amely a szállodát övező erdőkben játszódik. A mesebeli helyszínt a valóságban is létrehoztuk, és a tudatos környezetvédelemre és aktív természetjárásra oktatott gyermekcsoportjaink szervezett túrái azóta is mindig útba ejtik a Fellegvár felé vezető ösvény elején fekvő időkaput.